Aktuality

Hľadajú sa riešenia ako kino zmodernizovať a prispôsobiť dobe

obed
poradna

Primátor Peter Lednár podáva vyhlásenie k dezinformačným správam o hroziacom zániku približne 72 ročného kina Tekov:

„Som jednoznačne za zachovanie kina Tekov a za to, aby sa toto prostredie využilo aj inak, ako na premietanie filmov.

Mám na mysli niekoľko návrhov, ktoré chcem riešiť s odborníkmi na kultúru a aj s občanmi tohto mesta. Chcem sa spýtať na ich názory. Sám napríklad navrhujem, aby sme pred premietacím plátnom urobili malé pódium, čím by sme mohli kinosálu využívať aj pre odbory a aktivity umeleckej školy.

Ponúkam riešenie, aby bola sála využívaná pre rôzne prednášky, semináre, klubovú činnosť nielen v rámci mesta, ale aj súkromným sektorom. Je to len o manažovaní a snahe vlastnými silami tento priestor upraviť. Podotýkam, že nechcem, aby sa týmto priestorom duplovali niektoré aktivity Mestského kultúrneho strediska, ale aby sa vhodne doplnila jeho programová štruktúra. Jednoznačne znovu oslovím občanov v ankete, ako si kino predstavujú využívať a čím by sa aktivity kina Tekov mohli vhodne doplniť. Uvítam všetky združenia, kluby firmy, ale aj návrhy občanov, ktoré prispejú svojimi racionálnymi myšlienkami. Plne si uvedomujem stav premietacej techniky a s tým spojené problémy. Spolu s prednostom a kompetentnými zamestnancami chcem riešiť aj tento stav. Kvôli rozpracovaným variantom, ktoré sa momentálne začali analyzovať nechcem zatiaľ zverejňovať nejaké výsledné riešenia. Za kultúru, históriu, dedičstvo nemôžeme pozerať cez čísla finančnej straty alebo jej nevýhodnosti, to zásadne odmietam. Využime radšej svojimi myšlienkami a aktívnym postojom prípadnou rekonštrukciou v rámci finančných možností tento priestor využiť na ďalšie aktivity. Zmeňme, opravme, zmodernizujme priestory zázemia kina šatne a jeho kotolňu. Toto je moje jasné stanovisko na rôzne deštrukčné a polopravdivé výroky na túto problematiku.”

Je jedna alternatíva, ktorá by umožnila mestu ďalej premietať filmy, ale zatiaľ sa o nej nebude hovoriť a nebude sa konať emocionálne. Ak sa nejaké veci doriešia, občania budú informovaní čo najskôr. Určite je snahou vedenia zachovať premietanie filmov. Bol oslovený odborník, ktorý sa venuje problematike premietania filmov celoplošne na Slovensku a tento problém sa samozrejme netýka len kina mesta Zlaté Moravce.

Kde vziať 170 000 € ?

Eurofondy poskytli projekt, ktorý by mal problematiku technického vybavenia vyriešiť. No na celoslovenskom stretnutí „kinárov“ sa zistila skutočnosť, že o túto finančnú dotáciu požiadalo iba jedno mesto, hoci si s týmto problémom nevie poradiť takmer ani jedno s počtom obyvateľov 10 000 – 15 000. Ide o čiastku 33 000 €, ktorá však ani zďaleka nestačí k podpore pokroku novodobých filmových formátov. Na to, aby sa také kino ako u nás zachránilo, je potrebné nájsť ešte ďalších minimálne 120 000 – 140 000 €. A to je jednoducho nemožné. Prameň problému je u filmových distribútorov, ktorých snahou je úplne zastaviť výrobu 35 mm filmov. Tí však neprihliadajú na fakt, že dnešné staršie kiná sú technicky zastaralé a menšie mestá bezmocné digitalizáciu filmov finančne zastrešiť.

Zázraky sa dejú

Na záver konštatovanie Stanislava Ivanoviča (vedúci kina Tekov), ktorý je dušou, srdcom a doslova neodmysliteľnou súčasťou zlatomoraveckého kina: „Srdce mi krváca ak počujem otázky ľudí prečo nehráme nové filmy. Nevedia pochopiť, že Mesto robí všetko preto, aby to bolo dobré. Ale nájsť v súčasnej situácii 170 000 € na modernizáciu technológie kina, keď sú oveľa dôležitejšie problémy ako sú chodníky, cesty, parkovanie, škôlky a iné, je veľmi ťažké. Verím v zázrak a dúfam, že sa niečo stane, čo nám naše kino pomôže ukočírovať.“

● pozn. red.: Prvá zmienka o premietaní filmov v Zlatých Moravciach siaha do roku 1911. Kde sa filmy premietať začali však isté nie je, pretože budova dnešného kina bola postavená až okolo roku 1960.

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button